Gå videre til innhold

Pressemelding -

Ekstra korona-tilskudd sikrer scenekunsttilbudet til Rogalands publikum

I dag la Regjeringen fram sitt forslag til kulturbudsjett for 2021. Regjeringen foreslår å gi 5,3 millioner kroner i ekstra midler til Rogaland Teater for å kompensere lavere egeninntekter i 2021.

Rogaland Teater er midt i prosessen med neste års budsjett og ekstramidlene er kjærkomne.

Det koster like mye å lage og avvikle en forestilling uansett om det sitter én person eller 350 i salen. I tillegg øker driftsutgiftene som en konsekvens av pålegg i forbindelse med smitteverntiltak. Det ekstra tilskuddet gjør det mulig for teatret å gi et bredt publikumstilbud også i 2021.

- Utfordringene og usikkerheten som venter oss i 2021 er krevende. Disse midlene gir oss det handlingsrommet vi trenger for å levere på vårt samfunnsoppdrag, sier teatersjef Glenn André Kaada.

FORPROSJEKT ER VEIEN VIDERE MOT ET NYTT TEATERHUS

Rogaland Teater trenger enten et nybygg eller totalrenovering av eksisterende bygningsmasse for å sikre fremtidig teatervirksomhet. Nettopp fordi teatrets bygg er gammelt, aktivitetsnivået høyt og kapasitetsutnyttelsen stor, er vedlikeholdsbehovet økende.

Som i fjor, er det ikke avsatt øremerkede midler til prosjektet for nytt teaterhus i årets statsbudsjett. Ved hjelp av støtten på 2 millioner kroner fra Sparebankstiftelsen SR-bank i 2019, har Rogaland Teater allikevel midler til å videreføre prosjektet med nytt teaterhus også i 2021. Videre samarbeid med Museum Stavanger, Rogaland fylkeskommune og Stavanger kommune, forventes å kunne gjennomføres i 2021. Det er av stor betydning at Stavanger kommune har påtatt seg rollen som pådriver i videre arbeid. Den neste store milepælen er midler til å gjennomføre et forprosjekt i tråd med Statens kvalitetssikringsordning for store investeringer i 2022.

- Så snart de siste avklaringene er på plass og vi har de nødvendige politiske vedtakene lokalt og regionalt, ser vi frem til å kunne løfte prosjektet inn i forprosjekt i partnerskap med våre tre eiere i Staten, Stavanger kommune og Rogaland fylkeskommune, sier Ellen Math Henrichsen.

FORVENTER VIDEREFØRING AV KOMITEENS MERKNADER I BUDSJETTET

Akropolisvisjonen har aldri vært bedre forankret blant teatrets lokale, regionale og nasjonale eiere. De siste månedene har inneholdt flere milepæler som er viktige i arbeidet for et nytt teaterhus for Rogaland Teater:

- Oppstart av videre samarbeid mellom Stavanger kommune, Rogaland fylkeskommune, Museum Stavanger og Rogaland Teater

- Offentliggjøring av Helen & Hards tilleggsstudie om mulighetene på fylkeskommunens tomt

- Fylkeskommunens påbegynte behandling av sitt eget mulighetsstudie om bruk av fylkestomten

Rogaland Teater er veldig godt tilfreds med Familie- og kulturkomiteens positive innstilling til Akropolisvisjonen i merknadene i fjorårets statsbudsjett og regner med at dette videreføres når komiteens innstilling foreligger for Statsbudsjettet 2021.

For ytterligere uttalelser, ta kontakt med:

Glenn André Kaada, teatersjef, 926 63 162

Ellen Math Henrichsen, teaterdirektør, 915 32 019

Emner

Regions

Kontakter

Pernille Kaldestad

Pressekontakt Informasjonssjef 92421792

Velkommen til Rogaland Teater!

Den 15. april 1883 åpnet teaterbygningen i Kannik for første gang dørene for publikum. Siden den spede starten har teatervirksomheten gledet, forarget, engasjert og begeistret.
Rogaland Teater har vært et samlingssted for scenekunst preget av høy profesjonalitet og kunstnerisk kvalitet. Gjennom årene har teatret utviklet seg, etablert et eget barne- og ungdomsteater, bygget på, blitt større, fått flere publikummere og blitt en sentral kulturinstitusjon og en merkevare med godt omdømme.
I dag, over 130 år etter åpningen, er aktiviteten på huset og nivået på scenekunsten høyere enn noensinne. Virksomheten ved huset spenner bredt, og det profesjonelle miljøet på og bak scenen er en velsmurt motor i det rogalandske kulturlivet.
Ringvirkningene fra Teaterveien når ut til hele Rogaland. Rogaland Teater er et hus med høye kunstneriske ambisjoner, stor energi og uendelig mye skaperkraft.
Rogaland Teater skal være sentrum i kunsten. For mennesker, av mennesker. Et sted der det nye skapes og der det kjente blir nytt.

Rogaland Teater
Teaterveien 1
N-4005 Stavanger
Norge