Følg Rogaland Teater

Invitasjon til pressevisning 7. november kl 11:30 - PAN i regi av Arne Nøst

Pressemelding   •   nov 05, 2018 08:47 CET

Foto: Stig Håvard Dirdal

PAN

Knut Hamsun skrev PAN i 1894, og flere anmeldere var desorienterte av romanen da den ble utgitt:

«Pan er det merkeligste misfoster av en fortelling» - skriver en anmelder. Bergens Aftenblad: «Hamsun har falt tilbake til sin egen tåkete fantasiverden, hvor han ikke får normalt konstruerte mennesker med seg!» Men «trods Ærgrelsen slipper man ikke Bogen», påpeker en annen anmelder. Edvard Brandes likte romanen – vel å merke når «Nordland» leses som et fantasirike: Hamsun «tar leseren til fange og fører ham til fantasiens fortryllende land.» Romanen ble oppfattet som underlig og overraskende, appellerende og irriterende - noe nytt. 

I dag oppfattes Pan i mindre grad som komplisert eller provoserende. Den leses av de fleste med glede og fascinasjon; naturstemningene, de vakre skildringene, de underlige personene, de skjøre følelsene og de smertefulle hendelsene gjør inntrykk.

Arne Nøst er en av de som har latt seg fascinere av PAN, og 14. november er han klar med sitt signaturverk hvor han både er regissør, scenograf og komponist.

I denne versjonen lar han hele handlingen utspille seg i en drømmeaktig fantasiverden, der personene dukker opp og forsvinner igjen i strid med all logikk.

I Pan (1894) forteller den unge løytnant Thomas Glahn om sine opplevelser ved handelsstedet Sirilund i Nordland. Året er 1855, og Glahn forsøker å livnære seg som jeger og fisker. Han bor i en enkel hytte og gir inntrykk av å leve isolert og i pakt med naturen. Samtidig pleier han omgang med stedets kondisjonerte. I byen forelsker han seg i Edvarda – kjøpmann Macks datter - og i skogen tar han Eva - smedens kone - som elskerinne.

Glahn er en forvirret, spontan, kaotisk og hypersensitiv outsider som er kastet inn i en til tider dødelig kamp mellom natur og kultur. Han er en person med sterk vilje, sterke drifter og lyster. Men personligheten gjør det vanskelig for ham å få det han vil ha - nemlig Edvarda. Han mestrer ikke de sosiale spillereglene, og har samtidig en slags forakt for det siviliserte som ikke gjør ting enklere.

I PAN tar Arne Nøst for seg de sterke følelsene kjærlighet og forelskelse, og skildrer hvordan disse følelsene kan vekke de mørkeste sidene i mennesket. Den røde tråden i stykket er en mystisk ond kraft som lurer i det skjulte uten at man får helt grep på hva det er.

Velkommen til pressevisning onsdag 7. november kl 11:30 på Hovedscenen.
Premiere onsdag 14. november kl 20:00 på Hovedscenen.

Folkene bak:Bearbeidet av: Arne Nøst og Carl Jørn Johansen med utgangspunkt i Yngve Sundvords tidligere bearbeidelse av stykket.
Regissør, scenograf og komponist: Arne Nøst
Kostymedesigner: Christina Lovery
Lyddesigner: Amund Ulvestad
Videodesigner: Reidar Richardsen
Dramaturg: Carl Jørn Johansen
Maskør: Jill Tonje Holter

Medvirkende: Anders Dale, Ragnhild Arnestad Mønness, Helga Guren, Marko Kanic, Espen Hana og Roar Kjølv Jenssen

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.