Følg Rogaland Teater

Pressevisning og anmelderinvitasjon - Vegar Hoel er tilbake på Rogaland Teater med monologen Kjellermennesket

Pressemelding   •   mar 02, 2018 11:33 CET

Vegar Hoel legemliggjør den sosialt dysfunksjonelle, navnløse mannen Dostojevski skapte kort tid etter at han slapp ut fra tsarens arbeidsleir

Han er vanskelig å like, og enda verre å forstå. Men Kjellermenneske finnes blant oss og i oss, og vi må lytte til ham. Dessuten er han morsom. Ufrivillig, riktignok, men likevel.

Kjellermenneske er ond, syk og stygg, i følge ham selv. Han bor i en kjeller, omgås ingen utenfor hans eget bitre, forvridde sinn, og opplever ingenting utover det kverning på minner får ham til å føle. Det er ikke godt. Ikke i det hele tatt.

Frosken Teater, i samarbeid med Rogaland Teater, setter opp i vår opp ”Kjellermennesket” av Fjodor Dostojevski. I Kjellerteateret, selvfølgelig. Vegar Hoel legemliggjør denne sosialt dysfunksjonelle, navnløse mannen Dostojevski skapte kort tid etter at han slapp ut fra tsarens arbeidsleir. Dostojevski ble dødsdømt i 1849 for revolusjonær konspirasjon, og først da han sto på eksekusjonspelotongen, klar for døden og med bind for øyene, ble straffen omgjort til ti års straffarbeid. Man kan bli eksistensiell av mindre.

Kortromanen ”Opptegnelser fra et kjellerdyp” betraktes i litteraturhistorien som en av de første eksistensielle romanene, om ikke den første. Hoel er alene på scenen, som Kjellermenneske er i sin kjeller, med et kamera mellom seg og publikum. Det er Kjellermenneskes erindringer vi opplever, hans manifest, og i monologen reflekterer Vegar Hoel over hvor presist det er i 2018, det som kommer fra kjellerdypet.

Vi inviterer til pressevisning 8. mars kl 11:30 i Kjellerteatret

Premiere 16. mars kl 19:30 i Kjellerteatret

Folkene bak:

Av: Dostojevskij

Bearbeidet av: Vegar Hoel og Kjøstel Spigseth

Medvirkende: Vegar Hoel

Regissør: Kjøstel Spigseth

Videodesigner: Jon Garcia de Presno

Komponist: Pål Asle Pettersen

Produsent: Linn H. Jansen

Foto / illu: Stig Håvard Dirdal / Vegar Hoel

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.