Gå videre til innhold
Vegar Hoel legemliggjør den sosialt dysfunksjonelle, navnløse mannen Dostojevski skapte kort tid etter at han slapp ut fra tsarens arbeidsleir
Vegar Hoel legemliggjør den sosialt dysfunksjonelle, navnløse mannen Dostojevski skapte kort tid etter at han slapp ut fra tsarens arbeidsleir

Pressemelding -

Pressevisning og anmelderinvitasjon - Vegar Hoel er tilbake på Rogaland Teater med monologen Kjellermennesket

Han er vanskelig å like, og enda verre å forstå. Men Kjellermenneske finnes blant oss og i oss, og vi må lytte til ham. Dessuten er han morsom. Ufrivillig, riktignok, men likevel.

Kjellermenneske er ond, syk og stygg, i følge ham selv. Han bor i en kjeller, omgås ingen utenfor hans eget bitre, forvridde sinn, og opplever ingenting utover det kverning på minner får ham til å føle. Det er ikke godt. Ikke i det hele tatt.

Frosken Teater, i samarbeid med Rogaland Teater, setter opp i vår opp ”Kjellermennesket” av Fjodor Dostojevski. I Kjellerteateret, selvfølgelig. Vegar Hoel legemliggjør denne sosialt dysfunksjonelle, navnløse mannen Dostojevski skapte kort tid etter at han slapp ut fra tsarens arbeidsleir. Dostojevski ble dødsdømt i 1849 for revolusjonær konspirasjon, og først da han sto på eksekusjonspelotongen, klar for døden og med bind for øyene, ble straffen omgjort til ti års straffarbeid. Man kan bli eksistensiell av mindre.

Kortromanen ”Opptegnelser fra et kjellerdyp” betraktes i litteraturhistorien som en av de første eksistensielle romanene, om ikke den første. Hoel er alene på scenen, som Kjellermenneske er i sin kjeller, med et kamera mellom seg og publikum. Det er Kjellermenneskes erindringer vi opplever, hans manifest, og i monologen reflekterer Vegar Hoel over hvor presist det er i 2018, det som kommer fra kjellerdypet.

Vi inviterer til pressevisning 8. mars kl 11:30 i Kjellerteatret

Premiere 16. mars kl 19:30 i Kjellerteatret

Folkene bak:

Av: Dostojevskij

Bearbeidet av: Vegar Hoel og Kjøstel Spigseth

Medvirkende: Vegar Hoel

Regissør: Kjøstel Spigseth

Videodesigner: Jon Garcia de Presno

Komponist: Pål Asle Pettersen

Produsent: Linn H. Jansen

Foto / illu: Stig Håvard Dirdal / Vegar Hoel

Related links

Emner

Kontakter

Pernille Kaldestad

Pressekontakt Informasjonssjef 92421792

Velkommen til Rogaland Teater!

Den 15. april 1883 åpnet teaterbygningen i Kannik for første gang dørene for publikum. Siden den spede starten har teatervirksomheten gledet, forarget, engasjert og begeistret.
Rogaland Teater har vært et samlingssted for scenekunst preget av høy profesjonalitet og kunstnerisk kvalitet. Gjennom årene har teatret utviklet seg, etablert et eget barne- og ungdomsteater, bygget på, blitt større, fått flere publikummere og blitt en sentral kulturinstitusjon og en merkevare med godt omdømme.
I dag, over 130 år etter åpningen, er aktiviteten på huset og nivået på scenekunsten høyere enn noensinne. Virksomheten ved huset spenner bredt, og det profesjonelle miljøet på og bak scenen er en velsmurt motor i det rogalandske kulturlivet.
Ringvirkningene fra Teaterveien når ut til hele Rogaland. Rogaland Teater er et hus med høye kunstneriske ambisjoner, stor energi og uendelig mye skaperkraft.
Rogaland Teater skal være sentrum i kunsten. For mennesker, av mennesker. Et sted der det nye skapes og der det kjente blir nytt.

Rogaland Teater
Teaterveien 1
N-4005 Stavanger
Norge