Følg Rogaland Teater

Pressevisning - Scener fra et ekteskap i regi av Kjersti Horn

Pressemelding   •   apr 04, 2019 11:47 CEST

Foto Stig Håvard Dirdal

Scener fra et ekteskap - Et sjeldent mestermøte

Full av undren over kjærlighetens mange faser skapte Ingmar Bergman i 1973 et portrett av tidens forvirrede parforhold i Scener fra et ekteskap. Serien ble en milepæl i nordisk TV historie og Bergmans folkelige gjennombrudd.

Når Kjersti Horn har regien og setter opp Bergmans Scener fra et ekteskap med Nina Ellen Ødegård og Anders Dale i rollene, kan publikum vente seg stor teaterkunst. Dette blir et sjeldent mestermøte mellom to likeverdige roller, der vi virkelig skal få se to skuespillere bryne seg på hverandre.

Vi møter Johan og Marianne etter 10 års vellykket ekteskap med to døtre. De kommer begge fra velmøblerte hjem, og føler seg som ekteskapelige forbilder i vennekretsen. Et vennepar er på besøk, og en reportasje om "lykke-hjemme-hos-vertskapet" får parets ekteskapshelvete fram i lyset.

Ekteskapelige problemer er grunnsteinen i mange historier. Ingmar Bergman går i Scener fra et ekteskap rett i kjernen. Med en brannstifters iver kaster han inn abort, utroskap, løgner, alkohol, slagsmål — slik at det brenner varmt og godt med alle tenkelige menneskelige følelsesmessige skavanker i bunn: sjalusi, mindreverdighetskomplekser, egoisme, bitterhet, pretensiøsitet etc. Kort sagt: alt det spennende som livet har å by på.

Scener fra et ekteskap er en skildring av de nære ting i livet. Vi skal inn i det mest intime, nemlig samlivet mellom to mennesker, der vi avslører oss aller mest. Det handler om både ensomhet og tosomhet i samværet med andre, noe som er gjenkjennbart for de fleste.

Om du ikke kjenner igjen de mest dramatiske ingrediensene i ditt eget liv, byr venner, bekjente og familie på rikelige innblikk i parforholdets iboende mørke. De pipler fram overalt, de små undertrykte kranglene og hverdagsaggresjonen — som du vet er basisen de gangene det virkelig blåser til himmels i et fullskala oppgjør.

Bergmans fabelaktige tekst, oversatt og bearbeidet av Arne Lygre, har en eiendommelig kraft. Den er inn til margen rå og samtidig humoristisk, enten du har lykkes eller mislykkes i ditt eget samliv, og er en teateropplevelse for alle som er nysgjerrige på kjærligheten.

Vi inviterer til pressevisning 10. april kl 12:00 - Hovedscenen
Premiere 30. april kl 19:00- Hovedscenen

Folkene bak:
Av: Ingmar Bergman
Oversatt og bearbeidet av: Arne Lygre
Regissør: Kjersti Horn
Scenograf og kostymedesigner: Sven Haraldsson
Lyddesigner: Erik Hedin
Lysdesigner: Trygve Andersen
Maskør: Jill Tonje Holter

Medvirkende:

Nina Ellen Ødegård og Anders Dale

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.