Gå videre til innhold
TORE RENBERGS «INDIANEREN» TIL TYSKLAND

Pressemelding -

TORE RENBERGS «INDIANEREN» TIL TYSKLAND

Tore Renberg (f. 1972) debuterte i 1995 og har skrevet en rekke bøker som blir lest av et stort publikum både i Norge og utlandet, særlig Teksas-serien og romanene om Jarle Klepp. Renberg har blant annet mottatt Bokhandlerprisen og P2-lytternes romanpris.

I de senere årene har Renberg også hatt et sterkt fokus mot teateret. Han har utmerket seg både som dramatiker og regissør.

I disse dager er Tore Renberg aktuell på Rogaland Teater med enakteren "3. august 1964» i regi av Arild Østin Ommundsen («Mongoland» m.m.), samt hagepaviljongdramaet «Indianeren", hvor Renberg selv både har manus og regi.


«Indianeren" er et sårt og varmt portrett av familien Brede,en familie med privilegier, penger og posisjoner, som også er arvinger til en stor familieformue. I «Indianeren" har Tore Renberg tatt i bruk alle sine særmerker; den empatiske humanismen, de tydelige karakterene, gjenkjennelsen og humoren.

Indianeren har gått for fulle hus og mottok strålende kritikker etter premieren i mai 2017. Aftenbladets anmelder hadde en klar anbefaling og skrev følgende om Indianeren: "Dette vil dere se folkens! Det er hylende morsomt. Det er gripende til tårene tar oss. Og det er uendelig, uendelig ømt. «Indianeren» er Tore Renberg på sitt beste". Og han kvitterte med en femmer på terningen.
Også Klassekampens anmelder roste Indianeren og mente " Tore Renberg rullar ut ein toakters cliffhanger".

Det er med glede vi kan melde at Tore Renbergs kritikerroste drama «Indianeren» nå er solgt til Tyskland. Det er det velrennomerte teatretSchleswig-Holsteinisches Landestheater i Rendsburg https://www.sh-landestheater.de/som har kjøpt rettighetene.

Som forlegger for dramatiske verk er det et stort privilegium å få arbeide med en av sin generasjons største stemmer, Tore Renberg oppfyller det strengere kravet vi har til god litteratur, dramatikk og kunst, at det skal berøre oss. Han har en helt unik og sterk signatur i sine verk. Vi har stor tro på Renbergs dramatikk som eksportvare i fortsettelsen, og håper vi kan bidra til å gjøre han internasjonalt anerkjent også som dramatiker, sier Julian Berntzen i Songbird Agency.
Renbergs forestilling blir en del av programmet til NORD Teater og litteraturfestival https://www.nordkolleg.de/home/og får premiere på Schleswig-Holsteinisches Landestheater i mars 2019. Renbergs manus ble valgt ut blant flere nordiske verk, det er dog kun «Indianeren" som får et liv på scenen, mens det vil bli lesninger av de andre nordiske verkene under festivalen.

Etter Schleswig-Holsteinisches Landestheater og NORD Teater og litteraturfestival skal Indianeren ut på en liten turne i Schleswig-Holstein fylke. Bla annet til Tübingen hvor forestillingen skal være en del av programmet på teaterfestivalen Landesbühnentagehttps://www.landesbuehnen.de/index.php?id=36

For Rogaland Teater er samtidsdramatikken viktig fordi den representerer en type selvrefleksjon og handler om oss og samfunnet vi lever i. Når en lokal dramatiker og regissør som Tore Renberg viser at han mestrer å lage en kompakt fortelling i et klassisk format om ting vi strever med og som vi må ta et ordentlig oppgjør med, legger vi med glede en scene til rette. At teatre utenfor Norge også ser dette og ønsker å importere norsk samtidsdramatikk er en fjær i hatten både for oss og ikke minst for Tore selv, sier teatersjef Arne Nøst.

Emner

Kontakter

Pernille Kaldestad

Pressekontakt Informasjonssjef 92421792

Velkommen til Rogaland Teater!

Den 15. april 1883 åpnet teaterbygningen i Kannik for første gang dørene for publikum. Siden den spede starten har teatervirksomheten gledet, forarget, engasjert og begeistret.
Rogaland Teater har vært et samlingssted for scenekunst preget av høy profesjonalitet og kunstnerisk kvalitet. Gjennom årene har teatret utviklet seg, etablert et eget barne- og ungdomsteater, bygget på, blitt større, fått flere publikummere og blitt en sentral kulturinstitusjon og en merkevare med godt omdømme.
I dag, over 130 år etter åpningen, er aktiviteten på huset og nivået på scenekunsten høyere enn noensinne. Virksomheten ved huset spenner bredt, og det profesjonelle miljøet på og bak scenen er en velsmurt motor i det rogalandske kulturlivet.
Ringvirkningene fra Teaterveien når ut til hele Rogaland. Rogaland Teater er et hus med høye kunstneriske ambisjoner, stor energi og uendelig mye skaperkraft.
Rogaland Teater skal være sentrum i kunsten. For mennesker, av mennesker. Et sted der det nye skapes og der det kjente blir nytt.

Rogaland Teater
Teaterveien 1
N-4005 Stavanger
Norge