Gå videre til innhold

Pressemelding -

En filmhistorisk milepæl

Chaplins Diktatoren settes opp for første gang på en teaterscene i Norge.

Rogaland Teater har fått lov til å ta utgangspunkt i et ikonisk verk som var banebrytende i sin samtid. Det er en gave! 15. november har Chaplin: Diktatoren Norgespremiere på Hovedscenen.

Diktatoren er historien om tiden mellom to verdenskriger. Et intermesso hvor galskapen slet seg løs, friheten gikk på nesen og menneskeheten fikk seg noen spark bak. Adenoid Hynkel er Tomanias maktglade og brølende diktator. Men han har en dobbeltgjenger: en forfulgt, liten jødisk barberer med hukommelsestap. Mens diktatoren drømmer om verdensherredømme og planlegger å invadere nabolandet Osterlich, drømmer barberen om en verden i fred.

Charlie Chaplin tok tak i noe veldig stort. Han var banebrytende i sin samtid og derfor er Diktatoren fremdeles både hylende morsom, men også skremmende relevant i en tid hvor det anes autoritære trekk i både unge og eldre demokratier. Vi ser rundt oss at det er kort vei fra skjørt demokrati til sterke despoter.

Chaplin: Diktatoren er et ambisiøst teaterprosjekt. Vi skal ikke gjenskape filmen på teaterscenen, men publikum skal få se et stykke med utgangspunkt i det filmstudioet hvor filmen ble laget. På den måten skal vi bli bedre kjent med både kunstverket, kunstneren og privatmennesket Chaplin. Mannen som skal kle tre-i-en-karakteren som både diktatoren, barbereren og Charlie Chaplin selv er Lars Funderud Johannesen. Han var et naturlig valg og ble umiddelbart godkjent av Chaplins familie. Med seg har han et stort ensemble av både medlemmer fra Barne- og ungdomsteatret og våre profesjonelle skuespillere.

Med Chaplin: Diktatoren håper vi publikum skal gå ut av teatret med ny innsikt og noen nye assosiasjoner.

Vi inviterer til pressevisning onsdag 8. november kl 14:30 på Hovedscenen.
Premiere 15. november kl 20:00 på Hovedscenen.

Folkene bak:

Av :Morten Joachim og Line Hofoss Holm
Regissør: Morten Joachim
Dramaturg: Michael Evans
Scenograf: Arne Nøst
Kostymedesigner: Christina Lovery
Komponist: Anders Brunvær Hauge
Koreograf: Martha Standal
Lysdesigner: Haakon Espeland
Maskør: Jill Tonje Holter

Medvirkende:
Lars Funderud Johannessen, Helga Guren, Ragnhild Arnestad Mønness, Glenn André Kaada, Øystein Martinsen / Henrik Bjelland, Svein Solenes, Marko Kanic, Matias Kouppala og Line Starheimsæter
Musiker på scenen: Anders Brunvær Hauge
Medvirkende fra Ungdomsteatret: Ida Ekrheim, Lars Kristian Gellein, Tobias Haugland, Einar Reinsnos Hildonen, Jake Erik Karlsen, Brage Norløff Grindeland, Trude Smistad, Vebjørn Søberg, Yasmin Ullestad og Øyvind Einarson Vetrhus

Emner


Rogaland Teater - der det nye skapes og det kjente blir nytt

Kontakter

Pernille Kaldestad

Pressekontakt Informasjonssjef 92421792

Velkommen til Rogaland Teater!

Den 15. april 1883 åpnet teaterbygningen i Kannik for første gang dørene for publikum. Siden den spede starten har teatervirksomheten gledet, forarget, engasjert og begeistret.
Rogaland Teater har vært et samlingssted for scenekunst preget av høy profesjonalitet og kunstnerisk kvalitet. Gjennom årene har teatret utviklet seg, etablert et eget barne- og ungdomsteater, bygget på, blitt større, fått flere publikummere og blitt en sentral kulturinstitusjon og en merkevare med godt omdømme.
I dag, over 130 år etter åpningen, er aktiviteten på huset og nivået på scenekunsten høyere enn noensinne. Virksomheten ved huset spenner bredt, og det profesjonelle miljøet på og bak scenen er en velsmurt motor i det rogalandske kulturlivet.
Ringvirkningene fra Teaterveien når ut til hele Rogaland. Rogaland Teater er et hus med høye kunstneriske ambisjoner, stor energi og uendelig mye skaperkraft.
Rogaland Teater skal være sentrum i kunsten. For mennesker, av mennesker. Et sted der det nye skapes og der det kjente blir nytt.

Rogaland Teater
Teaterveien 1
N-4005 Stavanger
Norge