Følg Rogaland Teater

En filmhistorisk milepæl

Pressemelding   •   nov 01, 2017 14:48 CET

Chaplins Diktatoren settes opp for første gang på en teaterscene i Norge.

Rogaland Teater har fått lov til å ta utgangspunkt i et ikonisk verk som var banebrytende i sin samtid. Det er en gave! 15. november har Chaplin: Diktatoren Norgespremiere på Hovedscenen.

Diktatoren er historien om tiden mellom to verdenskriger. Et intermesso hvor galskapen slet seg løs, friheten gikk på nesen og menneskeheten fikk seg noen spark bak. Adenoid Hynkel er Tomanias maktglade og brølende diktator. Men han har en dobbeltgjenger: en forfulgt, liten jødisk barberer med hukommelsestap. Mens diktatoren drømmer om verdensherredømme og planlegger å invadere nabolandet Osterlich, drømmer barberen om en verden i fred.

Charlie Chaplin tok tak i noe veldig stort. Han var banebrytende i sin samtid og derfor er Diktatoren fremdeles både hylende morsom, men også skremmende relevant i en tid hvor det anes autoritære trekk i både unge og eldre demokratier. Vi ser rundt oss at det er kort vei fra skjørt demokrati til sterke despoter.

Chaplin: Diktatoren er et ambisiøst teaterprosjekt. Vi skal ikke gjenskape filmen på teaterscenen, men publikum skal få se et stykke med utgangspunkt i det filmstudioet hvor filmen ble laget. På den måten skal vi bli bedre kjent med både kunstverket, kunstneren og privatmennesket Chaplin. Mannen som skal kle tre-i-en-karakteren som både diktatoren, barbereren og Charlie Chaplin selv er Lars Funderud Johannesen. Han var et naturlig valg og ble umiddelbart godkjent av Chaplins familie. Med seg har han et stort ensemble av både medlemmer fra Barne- og ungdomsteatret og våre profesjonelle skuespillere.

Med Chaplin: Diktatoren håper vi publikum skal gå ut av teatret med ny innsikt og noen nye assosiasjoner.

Vi inviterer til pressevisning onsdag 8. november kl 14:30 på Hovedscenen.
Premiere 15. november kl 20:00 på Hovedscenen.

Folkene bak:

Av :Morten Joachim og Line Hofoss Holm
Regissør: Morten Joachim
Dramaturg: Michael Evans
Scenograf: Arne Nøst
Kostymedesigner: Christina Lovery
Komponist: Anders Brunvær Hauge
Koreograf: Martha Standal
Lysdesigner: Haakon Espeland
Maskør: Jill Tonje Holter

Medvirkende:
Lars Funderud Johannessen, Helga Guren, Ragnhild Arnestad Mønness, Glenn André Kaada, Øystein Martinsen / Henrik Bjelland, Svein Solenes, Marko Kanic, Matias Kouppala og Line Starheimsæter
Musiker på scenen: Anders Brunvær Hauge
Medvirkende fra Ungdomsteatret: Ida Ekrheim, Lars Kristian Gellein, Tobias Haugland, Einar Reinsnos Hildonen, Jake Erik Karlsen, Brage Norløff Grindeland, Trude Smistad, Vebjørn Søberg, Yasmin Ullestad og Øyvind Einarson Vetrhus

Rogaland Teater - der det nye skapes og det kjente blir nytt