Gå videre til innhold
Invitasjon til pressevisning - Catch-22 - fredag 28. april kl 1130

Pressemelding -

Invitasjon til pressevisning - Catch-22 - fredag 28. april kl 1130

Catch-22

Den amerikanske humoristen og forfatteren Mark Twain erklærte at «humor er menneskehetens største velsignelse». Det får du så til de grader oppleve i Catch-22! Her får du også sett at humor er et meget godt våpen i krig. For opp gjennom historien har vittige hoder satt fingeren på autoriteters ømme punkt ved hjelp av satire og humoristisk vidd! Joseph Hellers antikrigsklassiker Catch-22 er intet unntak!

Den amerikanske forfatterens debutroman Catch-22 er fylt med bitende sarkasme og mye svart humor. Dette satiriske storverket fra 1961 er notorisk kjent for sin kompleksitet, absurde komikk og vanvittige paradokser, som blottlegger krigens totale meningsløshet. Etter utgivelsen gikk tittelen over i språket, så nå kan vi alle havne i en Catch-22.

I vår puster regissør Yngve Sundvor og kompani, med Cato Skimten Storengen i front, nytt liv i denne litterære antikrigsklassiker og tar Catch-22 til scenen for første gang i Norge!

I Catch-22 følger vi en gruppe amerikanske B-25-bombeflygere, som forsøker å overleve den siste delen av 2. verdenskrig. Er man heldig får man perm og kan dra til Roma på jakt etter betalt kjærlighet. Men det meste av tiden går med på å vente og delta i de bindegale selvmordstoktene der det handler om å stille inn sikte og bombe aksemaktenes stillinger.

Men hovedpersonen Yossarian er en rasjonell mann i en verden full av dårer. En soldat som har avslørt krigen som et sirkus for narrer, og utstasjonert på den italienske øya Pianosa forsøker han å utføre sine siste flyoppdrag. For han har kun ett mål for øye og det er å overleve og bli sendt hjem. Men for å kunne bli sendt hjem må han oppfylle et visst antall flygninger. Problemet er bare at hver gang han når målstreken, heves plutselig antallet tokter, og han må atter ut i livsfarlig strid.

Det fører til en lang rekke forsøk fra Yossarian på å bli fritatt fra tjeneste. Blant annet oppstår muligheten for å bli erklært sinnssyk og Yossarian prøver iherdig å bli diagnostisert som GAL for å slippe å fly. Dette virker dog mot sin hensikt og som paragraf 22 foreskriver: Hvis du flyr, må du være skakksnudd og spinngal og dermed uegnet – men ber du om å bli fritatt, må du være frisk og ved dine fulle fem og dermed egnet.

Selv om Yossarian konstant forsøker å finne en vei ut av den usle sitasjonen han befinner seg i, er han dømt til å tape. For han står i et valg mellom to umulige løsninger og uansett hva han velger blir det feil. I denne onde sirkelen fører alle handlinger til det samme negative resultatet- en Catch-22!

Pressevisning fredag 28.april kl 11:30 – Hovedscenen

Norgespremiere onsdag 10. mai kl 19:30 – Hovedscenen

Folkene bak:

Av: Joseph Heller
Dramatisert av: Joseph Heller

Regissør og oversetter: Yngve Sundvor
Scenograf: Arne Nøst
Kostyme- og maskedesigner: Helena Marie Andersson
Lysdesigner: Trygve Andersen
Dramaturg: Carl Jørn Johansen

Forlag: Nordiska ApS

Medvirkende:

Cato Skimten Storengen: Yossarian
Nina Ellen Ødegård: Feltpresten, Milo, Beatrice, Fru Daneeka, Mor til den døende
Espen Reboli Bjerke: Texas, Towser, Korn, McWatt, Engelsk Turnuskandidat, Far til den døende
Leo Magnus de la Nuez: Wintergreen, Nately, Psykiater, Bror til den døende, Pasienten som så alt to ganger, Etterforsker, Snowden
Øystein Martinsen: Doktor Daneeka, Oberst Cathcart, Den gamle mannen, Lege 1
Matias Kuoppala: Major Major, Clevinger, Korporal Withcomb, Daneekas Svigermor, Lege 2, Prostituert 2

Emner

Kontakter

Pernille Kaldestad

Pressekontakt Informasjonssjef 92421792

Velkommen til Rogaland Teater!

Den 15. april 1883 åpnet teaterbygningen i Kannik for første gang dørene for publikum. Siden den spede starten har teatervirksomheten gledet, forarget, engasjert og begeistret.
Rogaland Teater har vært et samlingssted for scenekunst preget av høy profesjonalitet og kunstnerisk kvalitet. Gjennom årene har teatret utviklet seg, etablert et eget barne- og ungdomsteater, bygget på, blitt større, fått flere publikummere og blitt en sentral kulturinstitusjon og en merkevare med godt omdømme.
I dag, over 130 år etter åpningen, er aktiviteten på huset og nivået på scenekunsten høyere enn noensinne. Virksomheten ved huset spenner bredt, og det profesjonelle miljøet på og bak scenen er en velsmurt motor i det rogalandske kulturlivet.
Ringvirkningene fra Teaterveien når ut til hele Rogaland. Rogaland Teater er et hus med høye kunstneriske ambisjoner, stor energi og uendelig mye skaperkraft.
Rogaland Teater skal være sentrum i kunsten. For mennesker, av mennesker. Et sted der det nye skapes og der det kjente blir nytt.

Rogaland Teater
Teaterveien 1
N-4005 Stavanger
Norge