Gå videre til innhold
Foto: Stig Håvard Dirdal
Foto: Stig Håvard Dirdal

Pressemelding -

Invitasjon til pressevisning Det siste fotografiet av Thorvald Steen

PRESSEVISNING PÅ DET SISTE FOTOGRAFIET AV TORVALD STEEN

I Det siste fotografiet blir Thorvald Steens bøker (Det siste fotografiet og Det hvite badehuset) iscenesatt for første gang av Anders T. Andersen, som også står for dramatiseringen. 

Urpremiere i Teaterhallen 18. august klokken 19:00

«Vit at jeg ikke skammer meg over at jeg er født». Setningen kan stå som motto for Det siste fotografiet, for skam finnes ikke bare hos enkeltmennesket, men kan som gift forplante seg gjennom generasjonene.

Og det er mye gift som har strømmet gjennom årringene på familietreet til jeg-fortelleren i Det siste fotografiet. Han sitter i rullestol pga av en arvelig muskelsykdom og har hele livet trodd at han ikke hadde noe familie på sin mors side. Men en desemberdag blir han ringt opp av en ukjent fetter og det viser seg at hans mor og bestemor har levd et dobbeltliv og holdt familien skjult.

Telefonsamtalen utløser et skred av spørsmål hovedpersonen har gitt opp å stille. Noen av spørsmålene er store, eksistensielle: Hvem utgjorde hans mors familie, og hvorfor snakker hun aldri om dem? Andre spørsmål er tilsynelatende trivielle, men blir viktige i den nye sammenhengen: Hvorfor fikk han beskjed om aldri å fortelle sin far at han ikke kunne plystre? Og finnes det svar om hans egen arvelige sykdom i den mørklagte delen av familietreet?

Han begynner for alvor å dykke ned i sin egen families historie og forsøker å nøste opp hva som skjedde. Jo dypere han graver desto flere løgner avdekker han og oppdager samtidig nye sannheter og slektninger. Det er en brutal klassereise som åpenbarer seg, et sosialt fall som nærmest er utenkelig i dag, fra et lykkelig liv på Nesodden til slummen på Vaterland og videre til Oslos vestkant.

I 2017 ble Thorvald Steens Det hvite badehuset utgitt til unison begeistring blant landets anmeldere. Boken var blant forlaget Oktobers bestselgere og ble kåret til en av årets beste bøker i en rekke aviser. I 2019 kom «Det siste fotografiet», den frittstående oppfølgeren til «Det hvite badehuset» som, om mulig, fikk en enda bedre mottakelse. Nå blir Steens to bøker iscenesatt for første gang av Anders T. Andersen, som også står for dramatiseringen.

Det siste fotografiet er en bevegende fortelling om opphav, skam, fortielse og omkostningene ved å være ærlig som treffer langt inn i hjerteroten.

Velkommen til Det siste fotografiet!

Pressevisning 12. August klokken 11:30 i Teaterhallen

Urpremiere torsdag 18. august klokken 19:00 i Teaterhallen

Folkene bak:

Av: Thorvald Steen

Bearbeidet av: Anders T. Andersen

Regi, scenografi:Anders T. Andersen

Kostymedesigner: Kari Helene Gryte

Dramaturg: Matilde Holdhus

Maskør: Jill Tonje Holter
Lysdesigner: Karl Oskar Sørdal

Medvirkende:

Marko Kanic (Han)
Espen Hana (Diverse roller/fortellerstemme)

Kirsten Hofseth (Moren)

Even Stormoen (Diverse roller/fortellerstemme)

Mari Strand Ferstad (Diverse roller/fortellerstemme)

Emner

Pressekontakt

Pernille Kaldestad

Pressekontakt Informasjonssjef 92421792

Velkommen til Rogaland Teater!

Den 15. april 1883 åpnet teaterbygningen i Kannik for første gang dørene for publikum. Siden den spede starten har teatervirksomheten gledet, forarget, engasjert og begeistret.
Rogaland Teater har vært et samlingssted for scenekunst preget av høy profesjonalitet og kunstnerisk kvalitet. Gjennom årene har teatret utviklet seg, etablert et eget barne- og ungdomsteater, bygget på, blitt større, fått flere publikummere og blitt en sentral kulturinstitusjon og en merkevare med godt omdømme.
I dag, over 130 år etter åpningen, er aktiviteten på huset og nivået på scenekunsten høyere enn noensinne. Virksomheten ved huset spenner bredt, og det profesjonelle miljøet på og bak scenen er en velsmurt motor i det rogalandske kulturlivet.
Ringvirkningene fra Teaterveien når ut til hele Rogaland. Rogaland Teater er et hus med høye kunstneriske ambisjoner, stor energi og uendelig mye skaperkraft.
Rogaland Teater skal være sentrum i kunsten. For mennesker, av mennesker. Et sted der det nye skapes og der det kjente blir nytt.

Rogaland Teater
Teaterveien 1
N-4005 Stavanger
Norge