Gå videre til innhold
Foto: Stig Håvard Dirdal
Foto: Stig Håvard Dirdal

Pressemelding -

Pressevisning - 04:48 PSYKOSE

Galgenhumor, fandenivoldskhet og lystig livemusikk har regissør Eline Arbo med seg når hun nå er premiereklar med oppsetningen om psykiske lidelser. 04:48 Psykose skal spilles på Intimscenen når høstmørket er på sitt aller dypeste, fra 8. november.

04:48 Psykose, den litt merkelige tittelen på stykket, spiller på et tidspunkt på natten hvor forfatter Sarah Kane  visstnok ofte våknet, kjente seg lys våken og klar. Det er også tidspunktet hvor depressive mennesker er mest sårbare, iallefall i følge dramatikeren selv. Og hun visste hva hun snakket om. Hun skrev nemlig stykke 04:48 Psykose kort tid før hun tok livets sitt kun 28 år gammel.

For natten er en farlig tid. Man trenger ikke være verken deprimert eller psykotisk for å kjenne på slett evne til å se gode løsninger på problemer man kverner på, hvis man våkner midt på natten. Og risikoen for selvmord er faktisk langt større om natten enn om dagen. Det viser en studie av vel 35.000 selvmord forskere ved The Penn Behavioral Sleep Medicine Program ved Universitetet i Pennsylvania, USA, har gjort.

Tross det tragiske emnet er 4:48 Psykose preget av en skremmende poetisk klarhet og gir et nyansert bilde av et menneskelig sammenbrudd. Det er teater som dirrer av personlig erfaring.

«Det er meg selv jeg aldri har møtt, hvis ansikt er klistret fast på undersiden av mitt sinn» skriver Sarah Kane. I stykket pendler kvinnen vi møter mellom sine ulike identiteter – en fiktiv fortid som ung jente, en faktisk nåtid som en 28 årig kvinne og en fiktiv fremtid som en 40 år gammel mann. Vi tar del i hennes indre konflikter og opplever både kaotisk fortvilelse og kynisk skarphet.

04:48 Psykose handler om å være menneske i vår moderne verden: Vårt ønske og håp om å elske og bli elsket og de destruktive mekanismene vi fanges i. Og hun er hard ved seg selv denne kvinnen, som er trøtt av å håpe, men som likevel er fanget i sitt eget spinn – av nettopp – håp. Forestillingen handler på den måten både om selvmord og om kjærligheten til livet, og især om den evige menneskelige lengselen etter å etterlate seg et spor.

Psykose 04:48 er rå sjokk-poesi og en fortelling om sinnets skrøpelighet, smertens tilstand og et moralsk oppgjør med en verden hvor det kan være vanskelig å finne fotfeste og leve opp til kravene. Den er like enkel som den er komplisert og er et vakkert testamente fra en desperat og poetisk kunstner.

Vi inviterer til pressevisning onsdag 31. oktober kl 11:30 på Intimscenen

Premiere 8. november kl 19:00 på Intimscenen

Emner

Kontakter

Pernille Kaldestad

Pressekontakt Informasjonssjef 92421792

Velkommen til Rogaland Teater!

Den 15. april 1883 åpnet teaterbygningen i Kannik for første gang dørene for publikum. Siden den spede starten har teatervirksomheten gledet, forarget, engasjert og begeistret.
Rogaland Teater har vært et samlingssted for scenekunst preget av høy profesjonalitet og kunstnerisk kvalitet. Gjennom årene har teatret utviklet seg, etablert et eget barne- og ungdomsteater, bygget på, blitt større, fått flere publikummere og blitt en sentral kulturinstitusjon og en merkevare med godt omdømme.
I dag, over 130 år etter åpningen, er aktiviteten på huset og nivået på scenekunsten høyere enn noensinne. Virksomheten ved huset spenner bredt, og det profesjonelle miljøet på og bak scenen er en velsmurt motor i det rogalandske kulturlivet.
Ringvirkningene fra Teaterveien når ut til hele Rogaland. Rogaland Teater er et hus med høye kunstneriske ambisjoner, stor energi og uendelig mye skaperkraft.
Rogaland Teater skal være sentrum i kunsten. For mennesker, av mennesker. Et sted der det nye skapes og der det kjente blir nytt.

Rogaland Teater
Teaterveien 1
N-4005 Stavanger
Norge