Gå videre til innhold
Foto: Stig H Dirdal
Foto: Stig H Dirdal

Pressemelding -

Gjengangere åpner jubileumsåret på Rogaland Teater

Gjengangere - en skikkelig klassiker!
En dis­ku­sjon om klas­si­ke­re er som en blues: den slut­ter ald­ri. Er ikke klassikere ofte utdaterte fortellinger fra en tid som er umulig for et moderne menneske å kjenne seg igjen i? hører man ofte kritikerne si. Selvsagt ikke, sier de som elsker klassikere, - og med god grunn. For den som har kjent fortryllelsen ved å la seg omfavne av et mesterlig, dramaturgisk univers, enten det er tusen år gammelt eller rykende ferskt, gjelder ikke slike innvendinger. Det er mulig det var dette som lå til grunn for at Gjengangere, i regi av Hjalmar Fries, var på repertoaret i 1947 da Rogaland Teater ble grunnlagt! 75 år etter er Ibsens Gjengangere klar til å åpne jubileumsåret på Hovedscenen. Regien er lagt i hendene på vår tidligere teatersjef Hanne Tømta. I hovedrollene kan publikum glede seg til to av Rogaland Teaters garvede skuespillere, nemlig Marianne Holter og Anders Dale, som fru Alving og pastor Manders, hennes ungdoms brennende kjærlighet.


Gjengangere faller som sagt inn under kategorien: Klassikere du bør ha sett minst én gang i livet. Gjengangere er kanskje det Ibsen-stykket som holder seg nærmest de klassiske dramareglene: Handlingen foregår på ett sted, i ett rom, gjennom ett døgn. Ibsen selv brukte undertittelen “Et familiedrama”, men mange mener Gjengangere er det Ibsen-stykket som ligner mest på en gresk tragedie. Gradvis avdekkes hemmelighetene som finnes i fortiden og innen husets fire vegger for deltakerne selv og for publikum. Til slutt raser det meste, og ender i en av Ibsens mest berømte sluttreplikker.

Men hva er det som gjør at Ibsen klarer å fylle teatersalene år etter år? Ifølge stykkets regissør Hanne Tømta er det fordi han er slitesterk. Han er ikke dømmende. Vi lærer noe om det å være menneske og stykkene handler alltid om hvor vanskelig det er å være menneske. At Ibsens personer tenker mye av det samme som oss, gir oss trøst og håp.

Vi inviterer til pressevisning onsdag 9. februar kl 11:30 på Hovedscenen.
Premiere onsdag 16. februar kl 19:30 på Hovedscenen.

Emner

Kontakter

Pernille Kaldestad

Pressekontakt Informasjonssjef 92421792

Relaterte events

Velkommen til Rogaland Teater!

Den 15. april 1883 åpnet teaterbygningen i Kannik for første gang dørene for publikum. Siden den spede starten har teatervirksomheten gledet, forarget, engasjert og begeistret.
Rogaland Teater har vært et samlingssted for scenekunst preget av høy profesjonalitet og kunstnerisk kvalitet. Gjennom årene har teatret utviklet seg, etablert et eget barne- og ungdomsteater, bygget på, blitt større, fått flere publikummere og blitt en sentral kulturinstitusjon og en merkevare med godt omdømme.
I dag, over 130 år etter åpningen, er aktiviteten på huset og nivået på scenekunsten høyere enn noensinne. Virksomheten ved huset spenner bredt, og det profesjonelle miljøet på og bak scenen er en velsmurt motor i det rogalandske kulturlivet.
Ringvirkningene fra Teaterveien når ut til hele Rogaland. Rogaland Teater er et hus med høye kunstneriske ambisjoner, stor energi og uendelig mye skaperkraft.
Rogaland Teater skal være sentrum i kunsten. For mennesker, av mennesker. Et sted der det nye skapes og der det kjente blir nytt.

Rogaland Teater

Teaterveien 1
N-4005 Stavanger
Norge