Gå videre til innhold
Tani Dibasey spiller rollen som Fanny i den ikonisk Bergmanfortellingen Fanny og Alexander. Foto Stig H Dirdal
Tani Dibasey spiller rollen som Fanny i den ikonisk Bergmanfortellingen Fanny og Alexander. Foto Stig H Dirdal

Pressemelding -

Invitasjon til pressevisning - Fanny og Alexander mandag 6. nov

FANNY OG ALEXANDER

Når Kjersti Horn og Sven Haraldsson tar med seg Ingmar Bergman tilbake til Rogaland Teater, er det for å vise fortellingen om Fanny og Alexander gjennom barnas øyne – og med bruk av levende bilder. De levende bildene er et viktig element i produksjonen, men dette er i aller høyeste grad teater fordi alt skjer live på scene og skjerm under forestillingen. Resultatet er hverken tradisjonell film eller hovedscenens titteskapsteater, men en raus opplevelse som publikum inviteres med på, der vi får se mer av teatret og skuespillerne enn vi ellers har tilgang til.

Hele vårt ensemble er i spill når julen skal feires hos den store, fargerike og teatergale familien Ekdahl. Den brokete familien er bundet sammen av kjærlighet, men er også full av feiltrinn og åpenbare skjønnhetsfeil, og vi får intime innblikk i den livlige teaterfamiliens problemer, sorger og gleder.

Vi møter familien ved juletider og huset er som vanlig fullt av dans, sang, latter, men også mer lyssky, lunkne sengekantsaffærer. Barna får lov til det meste og blir sendt i seng med faren Oscars morsomme påfunn og moren Emilies kyss og kjærlige formaninger. Fri fantasi, lek og en grenseløs forelskelse i livet omgir Fanny og Alexander, inntil faren plutselig dør og julen brått stopper opp!

Farens død endrer alt i de to barnas tilværelse. Enken Emilie lar seg sjarmere av den strenge biskop Edvard Vergerus, som hun gifter seg med. Virkeligheten og livet tar en voldsom dreining når moren tar med Fanny og Alexander og flytter til den fengselslignende bispegården. Med brutal nidkjærhet overtar Edvard oppdragelsen av barna, og især Alexander lider i det religiøse jerngrepet.

I Fanny og Alexander får vi oppleve sorg og glede, lys og mørke, drømmer, ondskap og en stor vilje til å leve livet!

Vi inviterer til pressevisning mandag 6. november kl 11:30 på Hovedscenen.
Premiere onsdag 15. november kl 19:30 på Hovedscenen

Folkene bak:

Av: Ingmar Bergman

Dramatisert av: Arne Lygre

Regissør: Kjersti Horn
Videoregi Mads Sjøgård Pettersen

Scenograf og kostymedesigner: Sven Haraldsson

Lysdesigner: Trygve Andersen

Komponist og lyddesigner: Erik Hedin

Dramaturg: Matilde Holdhus

Maskør: Mio Eyfjord

Lyd: Arild Lægreid - Hove West

Medvirkende:

TANI DIBASEY: Alexander

INGRID RUSTEN: Fanny

NINA ELLEN ØDEGÅRD: Emilie

ANDERS DALE: Oscar - Emilies første ektemann. Biskopen - Emilies andre ektemann

KIM FAIRCHILD: Helena - Oscars mor. Blenda - Biskopens mor

HELGA GUREN: Isak - familievenn

ESPEN REBOLI BJERKE: Gustav - Oscars yngre bror

RAGNHILD ARNESTAD MØNNESS: Alma - Gustavs kone

LEO MAGNUS DE LA NUEZ: Maj - Emilie og Oscars hushjelp. Pauline - Biskopens avdøde datter. Ismael - Arons sønn

MATIAS KUOPPALA: Aron - Isaks bror. Esmeralda - Biskopens avdøde datter. Elsa - Biskopens tante

MARIANNE HOLTER: Ester - Helenas hushjelp. Henrietta Biskopens søster. Presten

Emner

Kontakter

Pernille Kaldestad

Pressekontakt Informasjonssjef 92421792

Velkommen til Rogaland Teater!

Den 15. april 1883 åpnet teaterbygningen i Kannik for første gang dørene for publikum. Siden den spede starten har teatervirksomheten gledet, forarget, engasjert og begeistret.
Rogaland Teater har vært et samlingssted for scenekunst preget av høy profesjonalitet og kunstnerisk kvalitet. Gjennom årene har teatret utviklet seg, etablert et eget barne- og ungdomsteater, bygget på, blitt større, fått flere publikummere og blitt en sentral kulturinstitusjon og en merkevare med godt omdømme.
I dag, over 130 år etter åpningen, er aktiviteten på huset og nivået på scenekunsten høyere enn noensinne. Virksomheten ved huset spenner bredt, og det profesjonelle miljøet på og bak scenen er en velsmurt motor i det rogalandske kulturlivet.
Ringvirkningene fra Teaterveien når ut til hele Rogaland. Rogaland Teater er et hus med høye kunstneriske ambisjoner, stor energi og uendelig mye skaperkraft.
Rogaland Teater skal være sentrum i kunsten. For mennesker, av mennesker. Et sted der det nye skapes og der det kjente blir nytt.

Rogaland Teater

Teaterveien 1
N-4005 Stavanger
Norge