Gå videre til innhold
Foto Stig H Dirdal
Foto Stig H Dirdal

Pressemelding -

Invitasjon til pressevisning - Lang dags ferd mot natt - 13. feb kl 11:30

LANG DAGS FERD MOT NATT

Eirik Stubø er endelig tilbake på Rogaland Teater etter 22 år for å sette opp Eugene O’Neills ”Lang dags ferd mot natt”. 15. februar er det premiere.

Mye har forandret seg siden den gang. Eirik Stubø har fulgt Rogaland Teater på avstand med stor interesse, og gleder seg over at det har gått bra med det på alle vis. Selv har han i mellomtida vært sjef både på Nationaltheatret i Oslo og Dramaten i Stockholm, samt hatt en rekke regissøroppdrag i inn- og utland.

Dramatikerne han har satt opp spenner fra Euripides til Arne Lygre, ispedd Tsjekhov, Molière, Norén, Bergmann, Fosse og Ibsen, blant andre. Og nå står altså det ikoniske verket Lang dags ferd mot natt for tur. Med seg på denne dagsferden har han et drømmecast i Leo Magnus de la Nuez om Edmund, Torbjørn Eriksen som Jamie, Marianne Nielsen som Mary, Even Stormoen som James og Malene Wadel som Cathleen.

Eugene O’Neill er det moderne, psykologiske dramaets far og han skrev det selvbiografiske dramaet i 1940. Et premiss var at det ikke skulle spilles før etter hans død. Det skjedde på Dramaten i Stockholm i 1956 og etter urpremieren mottok dramatikeren Pullitzerprisen posthumt.

Det starter som en helt alminnelig dag i familien Tyrones sommerhus. Men i løpet av den lange dagens ferd mot natt fylles huset av avhengighetens paradokser og fordrukne demoner velter frem. Et regulært bebreidelsesspill begynner.

Lang dags ferd mot natt handler om familien Tyrone, som utadtil kan ligne en idyllisk kjernefamilie. Men bak fasaden kjemper fire mennesker, mor, far og to sønner, med hver deres usikkerhet og fiaskoer og de leter desperat etter ethvert strå av familieidyll som de kan gripe etter. Uten hell.

Faren James og eldstesønnen Jamie er sterkt alkoholiserte. Yngstesønnen Edmund forsøker, til tross for sin sykdom, å følge etter dem i whiskysporet. Kun moren holder seg fra spriten, men hun har blitt avhengig av morfin.

Familien har kommet inn i en spiral hvor bitterhet og angst driver dem til å ødelegge og rive hverandre i stykker, fremfor å støtte og hjelpe. Familiemedlemmene utsetter hverandre for både psykisk og fysisk vold samtidig som de må kjempe mot eget medisin- og alkoholmisbruk. I dette giftige miljøet blottlegger Eugene O´Neill den ubehagelige kjensgjerningen om at familien, som skal være menneskets trygge havn, kan være et voldsomt skadelig sted.

Lang dags ferd mot natt er et psykologisk drama om en dysfunksjonell familie som er fanget inn i hverandres ulykker. Alle forsøker de å dulme de smertefulle sannhetene, som tar et stadig sterkere grep om familien.

Vi inviterer til pressevisning mandag 13. februar kl 11:30 på Hovedscenen
Premiere 15. februar

Folkene bak:

Av: Eugene O`Neill

Oversatt av: Svein Selvig

Regi: Eirik Stubø
Scenograf, Kostymedesign: Kari Gravklev
Lysdesign: Haakon Espeland
Musikalsk medansvarlig: Torbjørn Eriksen
Dramaturg: Cecilia Ølveczky

Medvirkende:
Leo Magnus de la Nuez som Edmund
Torbjørn Eriksen som Jamie
Marianne Nielsen som Mary
Even Stormoen som James
Malene Wadel som Cathleen.

Forlag: Nordiska ApS

Emner

Kategorier

Kontakter

Pernille Kaldestad

Pressekontakt Informasjonssjef 92421792

Velkommen til Rogaland Teater!

Den 15. april 1883 åpnet teaterbygningen i Kannik for første gang dørene for publikum. Siden den spede starten har teatervirksomheten gledet, forarget, engasjert og begeistret.
Rogaland Teater har vært et samlingssted for scenekunst preget av høy profesjonalitet og kunstnerisk kvalitet. Gjennom årene har teatret utviklet seg, etablert et eget barne- og ungdomsteater, bygget på, blitt større, fått flere publikummere og blitt en sentral kulturinstitusjon og en merkevare med godt omdømme.
I dag, over 130 år etter åpningen, er aktiviteten på huset og nivået på scenekunsten høyere enn noensinne. Virksomheten ved huset spenner bredt, og det profesjonelle miljøet på og bak scenen er en velsmurt motor i det rogalandske kulturlivet.
Ringvirkningene fra Teaterveien når ut til hele Rogaland. Rogaland Teater er et hus med høye kunstneriske ambisjoner, stor energi og uendelig mye skaperkraft.
Rogaland Teater skal være sentrum i kunsten. For mennesker, av mennesker. Et sted der det nye skapes og der det kjente blir nytt.

Rogaland Teater

Teaterveien 1
N-4005 Stavanger
Norge