Gå videre til innhold
Foto Stig Håvard Dirdal
Foto Stig Håvard Dirdal

Pressemelding -

Presseinvitasjon - Åpenbaringen tirsdag 27. august kl 11:30

ÅPENBARINGEN
- Menneskets omgang med livet

Åpenbaringen hadde urpremiere på Dramaten i Stockholm i 2017. Dramatiker Mattias Andersson hadde selv regien. I vår ble stykket spilt på Det norske teater i Oslo og nå står Teaterhallen og Rogaland Teater for tur.

Mange tenker kanskje lyst og optimistisk om ordet åpenbaring, at det har noe klart og løfterikt over seg. Ikke her. Her er står alt på spill. Men det betyr ikke at forestillingen er blottet for håp.

Åpenbaringen er apokalypsen, undergangen og på gresk betyr ordet åpenbaring egentlig apokalypse. Da er det noen få som skal løftes opp. For de aller fleste peker åpenbaringen framover mot en undergang.

I Åpenbaringen følger vi fire mennesker som alle leter etter mening, og på en eller annen måte synes de finner det i Gud. Disse fire opplever på ulike måter at Gud snakker til dem. Men det skal vise seg at den guden disse fire hører, ikke kommer med åpenbart konstruktive og universelt oppbyggende beskjeder. Historiene er tøffe, og det blir ganske brutalt når konsekvensene av ikke å greie å åpne seg for andre sannheter enn sin egen kommer for dagen.

Fire skakke kall

En familiemann midt i livet, godt plassert i det øvre samfunnslaget, får en åpenbaring om å utføre et hellig offer. Handlingen vil gjøre han misforstått i samfunnet og utstøtt av sine nærmeste: Han skal gi all sin kjærlighet og nærhet til en tiggerkvinne.

En slags Kain og Abel-historie utspiller seg mellom et brødrepar. Søskenforholdet er preget av rivalisering og sjalusi både i forhold til å motta Guds kjærlighet og å vinne foreldrenes gunst. En 17 år gammel jente har fått et kall om utføre en terrorhandling. Mens tiggerkvinnen, den eneste som faktisk har vært troende hele livet, begynner å tvile.

I Åpenbaringen får vi se hva som skjer i møter mellom mennesker der tro og tvil, moral og empati, hva som er godt og hva som er ondt gjør seg gjeldende. For noen kan åpenbaringen redde verden, for andre er det en åpning til helvetesgapet. Med beksvart og absurd humor blir sosiale spørsmål krysset med eksistensielle.


Vi inviterer til pressevisning tirsdag 27. august kl 11:30 i Teaterhallen.
Premiere 5. september kl 19:00 i Teaterhallen.

Folkene bak:

Av: Mattias Andersson

Regissør: Mari Vatne Kjeldstadli I Oversatt av: Arne Lygre I Scenograf og kostymedesigner:Sven Haraldsson I Komponist: Ingvild Langgård I Lysdesigner: Trygve Andersen

Medvirkende:
Cato Skimten Storengen, Eili Harboe, Ragnhild Arnestad Mønness, Mari Strand Ferstad, Svein Solenes, Espen Hana og Kasper Skovli Botnen

Emner

Kontakter

Pernille Kaldestad

Pressekontakt Informasjonssjef 92421792

Velkommen til Rogaland Teater!

Den 15. april 1883 åpnet teaterbygningen i Kannik for første gang dørene for publikum. Siden den spede starten har teatervirksomheten gledet, forarget, engasjert og begeistret.
Rogaland Teater har vært et samlingssted for scenekunst preget av høy profesjonalitet og kunstnerisk kvalitet. Gjennom årene har teatret utviklet seg, etablert et eget barne- og ungdomsteater, bygget på, blitt større, fått flere publikummere og blitt en sentral kulturinstitusjon og en merkevare med godt omdømme.
I dag, over 130 år etter åpningen, er aktiviteten på huset og nivået på scenekunsten høyere enn noensinne. Virksomheten ved huset spenner bredt, og det profesjonelle miljøet på og bak scenen er en velsmurt motor i det rogalandske kulturlivet.
Ringvirkningene fra Teaterveien når ut til hele Rogaland. Rogaland Teater er et hus med høye kunstneriske ambisjoner, stor energi og uendelig mye skaperkraft.
Rogaland Teater skal være sentrum i kunsten. For mennesker, av mennesker. Et sted der det nye skapes og der det kjente blir nytt.

Rogaland Teater
Teaterveien 1
N-4005 Stavanger
Norge