Gå videre til innhold
Foto: K. Muller
Foto: K. Muller

Pressemelding -

Pressevisning Et drømmespill

Det er synd på menneskene

«Det är synd om människorna» er August Strindbergs mest kjente setninger - fra et av hans mest kjente teaterstykker, Et drömspel. Stykket ble utgitt i 1902 etter at Strindberg selv hadde gjennomlevd en privat krise.

Velkommen til pressevisning 2. november kl 11:30 på Hovedscenen på Rogaland Teater.

Premierer 11. november.

Som Strindberg skriver i forordet til Et drømmespill, har han prøvd «å etterligne drømmens usammenhengende, men tilsynelatende logiske form». Og stykket består derfra av «en blanding av minner, opplevelser, påfunn, urimeligheter og improvisasjoner».

Dette kan sies å være en presis beskrivelse av Et drømmespill, hvor vi ytre sett følger Agnes, Guds datter som har dratt til jorden for å finne ut av hvorfor menneskene alltid klager. Hun observerer dem og livene deres, men tar også selv del i livet. Hun forelsker seg, får et barn og får etter hvert smake dagliglivets grusomme trivialiteter, mens hun hele tiden stiller spørsmålet; Hvorfor må det være så hardt å være menneske? Agnes møter et arsenal av karakterer som alle har sine skjebner: Ulykkelig kjærlighet, ekteskapsproblemer, økonomiske kriser, tap av status og det verste av alt; smerten ved å være til. Vi skriker når vi blir født og skriker når vi dør. Etter Agnes´ mange opplevelser må vi etter hvert spørre oss om hvem det er som egentlig drømmer?

I denne versjonen av Strindbergs klassiker har regissør Ole Anders Tandberg i samarbeid med Arne Lygre lagt til tekster fra Strindbergs øvrige, private, okkulte og kunstneriske univers.

Av:

August Strindberg

I en versjon av:

Arne Lygre og Ole Anders Tandberg

Regi:

Ole Anders Tandberg

Scenografi og lysdesign:

Markus Granqvist

Kostymedesign:

Lena Lindgren

Dramaturg:

Matilde Holdhus

Maskør:

Jill Tonje Holter

Medvirkende:
Agnes:

Mari Strand Ferstad

Offiseren:

Anders Dale

Advokaten:

Leo Magnus De La Nuez

Dikteren, Politibetjent:

Gorm Grømer

Medisindekan/Lina/Kristin/Skuespillerinnen/Edith:

Ingrid Rusten

Filosofidekan/Krabbefiskeren/Forloveden/Læreren/Annen asfaltarbeider:

Kasper Skovli Botnen

Jusdekan/Leirsjefen/Asfaltarbeideren/Offiserens far:

Espen Reboli Bjerke

Bartenderen/Pensjonisten/Den blinde/Den rike mannen:

Even Stormoen

Teologidekan/Offiserens mor/Victoria/Alice/Den rike kvinnen:

Marianne Holter

Emner

Kontakter

Pernille Kaldestad

Pressekontakt Informasjonssjef 92421792

Velkommen til Rogaland Teater!

Den 15. april 1883 åpnet teaterbygningen i Kannik for første gang dørene for publikum. Siden den spede starten har teatervirksomheten gledet, forarget, engasjert og begeistret.
Rogaland Teater har vært et samlingssted for scenekunst preget av høy profesjonalitet og kunstnerisk kvalitet. Gjennom årene har teatret utviklet seg, etablert et eget barne- og ungdomsteater, bygget på, blitt større, fått flere publikummere og blitt en sentral kulturinstitusjon og en merkevare med godt omdømme.
I dag, over 130 år etter åpningen, er aktiviteten på huset og nivået på scenekunsten høyere enn noensinne. Virksomheten ved huset spenner bredt, og det profesjonelle miljøet på og bak scenen er en velsmurt motor i det rogalandske kulturlivet.
Ringvirkningene fra Teaterveien når ut til hele Rogaland. Rogaland Teater er et hus med høye kunstneriske ambisjoner, stor energi og uendelig mye skaperkraft.
Rogaland Teater skal være sentrum i kunsten. For mennesker, av mennesker. Et sted der det nye skapes og der det kjente blir nytt.

Rogaland Teater

Teaterveien 1
N-4005 Stavanger
Norge