Pressemelding -
Pressevisning - status quo
status quo
Opp-ned, og uforandret
Hva skjer når kvinner inntar menns posisjon som det overlegne kjønn, de som kan tillate seg å utøve makt, undertrykke og trakassere? Det blir i hvert fall interessant teater – for både kvinner og menn.
I vår verden er tradisjonen at trøbbelet startet i Edens hage. Maktstrukturene mellom mann og kvinnen ble lagt da kvinnen tok sin bit av eplet fra kunnskapens tre. Hun syndet – og derfra og ut har mannens posisjon vært overlegen kvinnen.
I status quo skal vi ikke ta publikum tilbake til syndefallet. Stykket foregår i nåtiden, men vi har med oss de patriarkalske strukturene vi har levd under i Europa i tusenvis av år. Forestillingen opererer i dagliglivet, på det hverdagslige plan. Her er det gjenkjennbare situasjoner, et lattervekkende blikk på verden og karikaturer både av samfunn, kvinner og menn.
Det eneste kvinner og menn har til felles er motsatt kjønn
Kvinners forhold til menn har endret seg. I dag fremstår kvinner moderne, de følger trender, har kule kontorer og bruker siste teknologi. Men bak denne fasaden har kanskje kvinnene glemt å ta av fortidsbrillene sine. For det kan virke som om de fortsatt ser på mannen som noe som skal se pent ut, stelle hjemme og være lykkelig.
Verden er jo designet for kvinner, noe som gjør det vanskelig å være mann – spesielt hvis du nærmer deg 40 år, heter Michael og er på jakt etter en jobb. Som ansatt i et eiendomsmeglerfirma blir Michael konstant plaget av kvinnelige kollegaers nærgående oppførsel. Som apoteker blir han utsatt for seksuelle overgrep av den kvinnelige avdelingslederen og som en del av teatrets stab opplever han uønsket seksuell oppmerksomhet fra den kvinnelige kunstneriske lederen. Overalt møter han kvinner som tar seg godt og grundig til rette, og merker at arenaer hvor det utøves makt er et farlig sted for menn midt i livet.
status quo viser verden som den er, bortsett fra at den er speilvendt og satt på hodet. Å være, eller ikke være, et objekt handler om makt. I status quo er det kvinnene som sitter med makten og objektiviseringen av menn gjør at de kan begjæres og diskrimineres – både på arbeidsplassen og i hjemmet.
I en satire, som er like bitende som den er morsom, tar denne opp-ned fremstillingen av det virkelige liv ulikhetenes mekanismer på kornet. Fortellingene om tre Michaeler viser absurditeten i maktubalansen mellom kvinner og menn - som er blitt så vanlig at vi ser på den som normal.
Vi inviterer til pressevisning på status quo tirsdag 21. januar kl 11:30 på Intimscenen.
Norgespremiere 31. januar kl 19:00 på Intimscenen.
Folkene bak:
Av: Maja Zade I Oversatt av : Audny Chris Holsen I Regissør: Audny Chris Holsen I Scenograf og kostymedesigner: Åse Hegrenes I Lysdesigner: Haakon Espeland I Lyddesign: Åsmund Skretting Austvoll
Dramaturg: Carl Jørn Johansen I Maskør: Sigrid Teige
Medvirkende: Marko Kanic som Michael, Mari Strand Ferstad som Isabel, Eva, Antonia, Anu, Nina og Marie, Mette Arnstad som Row, Meena og Elizabeth, Svein Solenes som Jimmy, Warren, Tim, Frank, Boris, Max, Chris, David, Alex, Ralph og Pat og Marianne Holter som Sally, Julia, Danielle, Cloe og Molly