Gå videre til innhold
Nina Ellen Ødegård i rollen som den ulitmate influenceren Blance, som krakklerer fullstending i En sporvogn til begjær. Foto Grethe Nygaard
Nina Ellen Ødegård i rollen som den ulitmate influenceren Blance, som krakklerer fullstending i En sporvogn til begjær. Foto Grethe Nygaard

Nyhet -

En sporvogn til begjær er snart premiereklar!

En sporvogn til begjær
En søkende sjel i en knust verden

Velkommen til Trump-land. Amerikanske flagg, sørstatssymboler, forfalsket estetikk og ekko fra fortiden. White Trash, macho-kultur og «Make America Great Again». Velkommen til ombordstigning på En sporvogn til begjær!

Stykket ble skrevet av den amerikanske dramatikeren Tennessee Williams i 1947, men kunne like gjerne vært skrevet i dag. Vi blir vitne til komplekse og selvdestruktive personligheter som strever med selvbedrag og undertrykte drifter, samtidig som det males et portrett av et USA der noe grunnleggende er i ferd med å endre seg.

Derfor har regissør Maria Kjægaard-Sunesen gitt stykket en moderne overhaling og oversatt historien til vår egen tid! Med seg i ensemblet har hun blant annet Nina Ellen Ødegård, Kim Jøran Olsen og Mari Strand Ferstad, som utgjør den sprengfarlige cocktailen Blanche, Stanley og Stella. De sloss alle for å overbevise seg selv om at de lever den amerikanske drømmen, men faktum er at de aldri kommer videre. De er allerede på endestasjonen. Nærmere bestemt de brennende hete sørstatene og New Orleans.

Byen er varm og klam og preget av etterdønningene fra Katrina, og det er her den fallerte rikmannsdatteren Blanche plutselig en dag dukker opp på dørstokken til Stella – hennes gravide lillesøster - og hennes mann Stanley Kowalski, en hjemvendt soldat fra Afghanistan.

Når Blanche trer inn i hans rike blir kampen om drøm og virkelighet en realitet. Der den følsomme Blanche søker magi, drømmer og virkelighetsflukt leter veteranen Stanley kompromissløst etter sannheten og tyr til jungelloven for å forbli herre i eget hus.

I denne kryssilden blir Stella tvunget til å velge side, for Stanley fornemmer instinktivt fare når den vakre og velutdannede Blanche dukker opp. Det er ingen vei uten om. Det må ende med krig – og det gjør det. Fasader blir blottlagt, illusjoner rakner og helvete bryter løs!

Velkommen og ta plass! En sporvogn til begjær forlater perrongen 31. jan. kl 19:30.

Folkene bak:

Av: Tennessee Williams

Oversatt av: Leif Schiødt-Helgeland

Regissør: Maria Kjærgaard-Sunesen

Scenograf og kostymedesigner: Simon Holk Witzansky

Komponist og lyddesigner: Sjur Miljeteig

Lysdesigner: Steinar Lohne.

Dramaturg: Matilde Holdhus

Maskør: Mio Eyfjord

Medvirkende:
NINA ELLEN ØDEGÅRD

KIM JØRAN OLSEN

MARI STRAND FERSTAD

MATIAS KUOPPALA

KIM FAIRCHILD

SVEIN SOLENES

EDVARD ROSSLAND

Emner

Kontakter

Pernille Kaldestad

Pressekontakt Informasjonssjef 92421792

Velkommen til Rogaland Teater!

Den 15. april 1883 åpnet teaterbygningen i Kannik for første gang dørene for publikum. Siden den spede starten har teatervirksomheten gledet, forarget, engasjert og begeistret.
Rogaland Teater har vært et samlingssted for scenekunst preget av høy profesjonalitet og kunstnerisk kvalitet. Gjennom årene har teatret utviklet seg, etablert et eget barne- og ungdomsteater, bygget på, blitt større, fått flere publikummere og blitt en sentral kulturinstitusjon og en merkevare med godt omdømme.
I dag, over 130 år etter åpningen, er aktiviteten på huset og nivået på scenekunsten høyere enn noensinne. Virksomheten ved huset spenner bredt, og det profesjonelle miljøet på og bak scenen er en velsmurt motor i det rogalandske kulturlivet.
Ringvirkningene fra Teaterveien når ut til hele Rogaland. Rogaland Teater er et hus med høye kunstneriske ambisjoner, stor energi og uendelig mye skaperkraft.
Rogaland Teater skal være sentrum i kunsten. For mennesker, av mennesker. Et sted der det nye skapes og der det kjente blir nytt.

Rogaland Teater

Teaterveien 1
N-4005 Stavanger
Norge