Gå videre til innhold
Foto Stig H Dirdal
Foto Stig H Dirdal

Pressemelding -

Politisk låvefest i Animal Farm - pressevisning 15. feb kl 11:00

ANIMAL FARM
Ingen likhet uten ulikhet!

Omtrent der det britiske parlamentet møter en låve finner vi Teaterhallen denne senvinteren. Det handler om griser og menneskesvin, og alle de andre dyrene på gården.

- George Orwell sa at komplekse ideer bør formuleres enkelt. Animal Farm handler om dyrene på en gård, som blir vanstelt av den alkoholiserte bonden. Det blir etter hvert klart for dyrene at det er dem som skaper alle verdiene og gjør alle jobbene, mens menneskene høster fruktene. Menneskene er de eneste som ikke bidrar, men de tar hele profitten. Så dyrene gjør opprør.

Og det er grisene som leder an. Gamle Major, som ikke lenger er blant grisene i bingen, etterlot seg denne avgjørende innsikten som sin arv, sammen med kampsangen som kom til ham i en drøm. Ideologien grisene utvikler, Animalismen, sammenfattes i sju bud.

1. Hva som helst som går på to bein, er en fiende

2. Hva som helst som går på fire bein, eller har vinger, er en venn

3. Dyr får ikke gå med klær

4. Ingen dyr får sove i en seng

5. Ingen dyr får drikke alkohol

6. Ingen dyr får drepe andre dyr

7. Alle dyr er like

Sjefssvinet Napoleon skviser etter hvert ut den tidligere medsammensvorne grisen Snøball og blir sittende igjen som et diktatorsvin, og blir stadig likere et menneske. De andre budene skrives om for å tillate grisespesifikke privilegier. Systemet ligner mer og mer på det dyrene gjorde opprør mot, bortsett fra at nå er det grisene som har makten.

Stykket forteller oss noe om hvor mye makt det gir den som får formulere lovtekster, ja, i det hele tatt hvor mye makt det er i språket. Vi skjønner bedre hvordan fake news oppstår, hva det betyr å eie historien – eller ta eierskapet til den. Stykket handler om propaganda, om å finne og erklære en ytre fiende, om gruppedynamikk, og om alt det man kan komme unna med hvis man bare er frekk nok

Velkommen til Animal Farm og politisk låvefest fra 22. februar!

Vi inviterer til pressevisning onsdag 15. februar kl 11:00.

Folkene bak:

Av: George Orwell
Oversatt av: Christian Heyerdahl
Dramatisert av: Tom Silkeberg

Regi: Mari Kjeldstadli
Scenograf og lysdesign: Norunn Standal
Komponist og lyddesign: Ingvild Bækkelund Langgård
Kostymedesign: Synne Reichelt Føreland
Dramaturg: Matilde Holdhus
Maskedesign: Jill Tonje Holter

Medvirkende:
Espen Hana som Napoleon
Paal Herman Ims som Snøball
Penda Faal som Mollie
Malin Landa som Kløver
Ragnhild Arnestad Mønness som Benjamin
Mari Strand Ferstad som Hvine
Terje Ranes som Bokser
Huy Le Vo som Muriel

Forlag: Colombine

Emner

Kontakter

Pernille Kaldestad

Pressekontakt Informasjonssjef 92421792

Velkommen til Rogaland Teater!

Den 15. april 1883 åpnet teaterbygningen i Kannik for første gang dørene for publikum. Siden den spede starten har teatervirksomheten gledet, forarget, engasjert og begeistret.
Rogaland Teater har vært et samlingssted for scenekunst preget av høy profesjonalitet og kunstnerisk kvalitet. Gjennom årene har teatret utviklet seg, etablert et eget barne- og ungdomsteater, bygget på, blitt større, fått flere publikummere og blitt en sentral kulturinstitusjon og en merkevare med godt omdømme.
I dag, over 130 år etter åpningen, er aktiviteten på huset og nivået på scenekunsten høyere enn noensinne. Virksomheten ved huset spenner bredt, og det profesjonelle miljøet på og bak scenen er en velsmurt motor i det rogalandske kulturlivet.
Ringvirkningene fra Teaterveien når ut til hele Rogaland. Rogaland Teater er et hus med høye kunstneriske ambisjoner, stor energi og uendelig mye skaperkraft.
Rogaland Teater skal være sentrum i kunsten. For mennesker, av mennesker. Et sted der det nye skapes og der det kjente blir nytt.

Rogaland Teater
Teaterveien 1
N-4005 Stavanger
Norge